Sastāvdaļas
250 g sausu turku zirņu, pa nakti izmērcētu aukstā ūdenī
Ātrā versija: 250g konservētu turku zirņu
1 tējkarote sodas
150 g sezama sēklu
sula no neliela citrona
3 daiviņas ķiploku
100 ml ledusskapī atdzesēta šķidruma, kurā tika vārīti turku zirņi, vai silts šķidrums un ledus
Sāls
3 vārītas bietes
1-2 tējkarotes medus
½ tējkarote kumīna, ja vēlas
Pagatavošana:
- Turku zirņus nolej un liek lielā katlā bez ūdens, pievienojot sodu. Karsē vairākas minūtes, visu laiku maisot. Pievieno 2 litrus ūdens un uzvāra. Vāra aptuveni 20–30 minūtes, pārbaudot mīkstuma pakāpi. Tiem jābūt tik mīkstiem, ka, saspiežot starp pirkstiem, tie izjūk, bet ne pārāk mīkstiem, ka tie paši jūk ārā.
- Kamēr vārās turku zirņi, uz sausas pannas sagrauzdē sezama sēklas, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Tad tās kopā ar ķiplokiem liek blenderī un blendē, līdz iegūta pasta. Pievieno nokāstus turku zirņus un šķidrumu, kurā tie vārījās. (ja izmanto konservētus turku zirņus, tad lieto šķidrumu, kurā zirņi iekonservēti) Konsistence sanāks labāka, ja šķidrums būs auksts, tāpēc var pievienot pāris gabaliņu ledus. Humusa konsistencei jābūt krēmīgai, bet ne pārāk šķidrai, tāpēc ūdeni labāk pievienot pamazām. Masai pievieno vārītas bietes un kumīnu. Tas dos izteikti košu krāsu
- Pamazām pievieno citronu sulu un divas nelielas tējkarotes sāls, ik pa laikam nogaršojot, lai nepārsālītu un masu nepadarītu par skābu.
