Šī ir viena no pirmajām receptēm ar kuru es startēju žurnālā “Pie Galda”.  Man ļoti garšo makaroni, bet es zinu, ka dārzeņi ir veselīgāki. Kopš to apzinos, cenšos ieviest savā uzturā mazliet prieka makaronu veidā, bet vienmēr atceroties tos papildināt ar labu dārzeņu devu. Šī recepte ir perfekts kompromiss.

Sastāvdaļas

700 g biešu

400 g penne rigatte makaronu

100 g Parmas siera ( 2 ēdamkarotes rauga pārslas, ja gribas vegānisku)

4 daiviņas ķiploku

100 gr saldā krējuma ( vai vegāniska alternatīva)

olīveļļa

1–2 ēdamkarotes balzametiķa

svaiga raudene

 

pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Bietes nomizo, sagriež vidēja lieluma gabaliņos, liek uz plāts kopā ar ķiploka daiviņām un apslaka ar olīveļļu. Cep ~ 30 minūtes, kamēr mīkstas. Izmantojot jau vārītas bietes, gatavošanas laiku iespējams samazināt līdz 10 minūtēm. Ātrāka versija būs izmantot jau vārītas bietes.
  2. Kamēr cepas bietes, pagatavo pastu līdz al dente Uzvāra ūdeni, pievieno nedaudz ollīveļļas, sāli un pastu. Olīveļļa jāpievieno vispirms, lai pasta vāroties nesaliptu.
  3. Kad bietes gatavas, tās ņem ārā no krāsns un nedaudz atdzesē. Pārlej ar balzametiķi. Bietes ar ķiplokiem liek blenderī, pievieno 2/3 rīvēta cietā siera, un visu sablendē viendabīgā, vijīgā masā. Blendējot ik pa laikam jāpievieno olīveļļa, lai masa būtu vijīga un spīdīga. Biešu masu liek dziļā pannā un karsē. Kad bietes gandrīz varās, maisot pievieno saldo krējumu. Kad mērce uzmet burbuli, to noņem no plīts un mazliet atdzesē.
  4. Biešu mērci pievieno pastai, un visu sacilā kopā, līdz pasta iegūst viendabīgu tumši sarkanu krāsu. Pasniedz pārkaisītu ar atlikto sieru un svaigu raudeni.