Laba kartupeļu biezeņa noslēpums ir dubultā vārīšana. Bet brūninātais sviests dod tam izcili garšīgu aromātu. Noteikti iesaku izmēģināt.
sastāvdaļas
2 kg kartupeļu
200 g sviesta
400 ml piena
sāls pēc garšas
Pagatavošana:
- Kartupeļus sagriež vienāda izmēra gabaliņos un karsē 30 minūtes 30 °C temperatūrā. Temperatūru var mērīt ar virtuves termometru vai arī vienkārši noregulēt ūdens temperatūru līdz tādai, kas viegli remdena
- Kad kartupeļi 30 minūtes karsējušies, tos nokāš, aplej ar aukstu ūdeni un izvāra līdz galam, tas palīdzēs no kartupeļiem atdalīt lieko cieti.
- Atsevišķā trauciņā izkausē 100 g sviesta un uzkarsē kopā ar pienu.
- Kartupeļus sastampā līdz viendabīgai konsistencei un pielej tiem nedaudz piena.
- Kartupeļu masu izberž cauri sietam, lai izvairītos no neizmīcītiem kunkulīšiem, un pielej atlikušo pienu.
- Pagatavo brūnināto sviestu. Nelielā kastrolī liek 100 g sviesta un karsē uz lēnas uguns, līdz sviests paliek zeltains, bet ne piededzis, nokāš putiņas. Brūnināto sviestu iemaisa kartupeļu biezenī. Tas dos burvīgu karamelizētu garšu un patīkami zīdainu konsistenci.
Piezīmes
* Nekādā gadījumā neizmantojiet blenderi. Tas izsitīs no kartupeļiem cieti, biezeņa tekstūra nebūs patīkama un atgādinās klīsteri.
* KRĀSAS. Lai biezenis būtu interesantāks, tam var pievienot dažādus krāsainus dārzeņus – sablendētas vārītas bietes dos koši violetu krāsu, saldie kartupeļi, burkāni un ķirbji – oranžīgu, bet blendēti spināti vai citi zaļumi biezeni iekrāsos koši zaļā krāsā. Ja ir vēlēšanās, oranžajam biezenim var papildus pievienot čili un pienu aizstāt ar kokosriekstu pienu. Zaļajam biezenim, lai tas saglabātu košo krāsu, var piepilināt nedaudz citronu sulas.
