Mūsu mājās zupas parāk nemīl, bet ja tajās ir kokosriekstu piens, tad tas ir cits stāsts. Kokospiena zupas mīl visi. Šī ir diezgan vienkārša recepte, lielākais izaicinājums būs atrast citronzāli (bet iesaku pacensties un to tomēr atrast, tas nav grūti, es to parasti pērku rimi, to var atrast dārzeņu nodaļas ledusskapī), bet viss pārējais – tik liec katliņā un vāri.

sastāvdaļas
1 citronzāles stiebrs
1 čili pipars (vai vairāk, ja gribas asāku)
īkšķa lieluma galangals vai ingvera sakne
3 kafīra laima lapas (ja mājās nav, var iztikt)
1 ēk kokosriekstu eļļas (vai kāda neitrāla eļļa)
50 g saldētu zaļo zirnīšu
10 ķiršu tomātiņi
400 ml kokosriekstu piena
nedaudz stikla vai rīsu nūdeļu
1,5 tk sarkanās paprikas pulvera
10 tīģergarneles
½ tējkarotes sāls
1 laims
saišķītis svaiga koriandra
pagatavošana
- Uzvāra nūdeles atbilstoši instrukcijām uz iepakojuma. Noskalo tās un ar šķērēm sagriež mazākos gabaliņos, lai vieglāk ēst.
- Zupas pamats. Ir divi veidi kā veidot garšu bāzi šai zupai – pasta un vienkārši sagriezt.
a) pasta. Pagatavo pastu zupas pamatam, sablendējot kopā 1 čili piparu, citronzāles stiebra gabaliņus, laima lapas un galangala vai ingvera gabaliņu. Ja pasta slikti blendējas, var pievienot mazliet ūdens. Pasta būs ļoti aromātiska un intensīva. Ja nesanāk iztērēt visu, to var uzglabāt ledusskapī vai saldēt.
b) visu sagriezt. Ja nav blenderis, visas sastāvdaļas var vienkārši smalki sagriezt un citronzāles stiebriņu padauzīt ar naža trulo galu, sasiet mezglā un kad zupa gatava, to izņemt no katliņa. - Iegūto pastu uzkarsē eļļā uz pannas. Šajā brīdī pievieno arī paprikas pulveri. Ja izmantoji variantu b), tad vienkārši visu smalki sagriezto apcep.
- Pannā pievieno šķēlītēs sagrieztus šampinjonus un ~ 200 ml ūdens.
- Mazliet pasautē un pievieno kokosriekstu pienu, ļauj tam izkust un viendabīgi sajaukties ar zupas sastāvdaļām. Pievieno uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātiņus, zaļos zirnīšus un attīrītas garneles, visu uzkarsē un 5 minūtes pasilda, līdz garneles kļuvušas rozā. Ja izmanto vistu, šajā brīdī uz citas pannas apcep vistas strēmelītes un pievieno zupai, kad tās ir zeltainas.
- Zupu pasniedz karstu, bļodiņā liekot novārītās nūdeles un pārlejot ar pagatavoto zupu. Pāri kaisa ar svaiga koriandra zaļumus un piespiež nedaudz laima sulas vēl papildu svaigumam.
Variācijas: var nelikt zaļos zirnīšus, bet piemēram zaļās pākšu pupiņas, vai papildus pievienot kādu paprikas gabaliņu vai burkānu. Arī ķirbis labi iederēsies. Tikai jāņem vērā, ka cietāki dārzeņi, tādi kā burkāns vai ķirbis, sautēsies mazliet ilgāk. Ar dārzeņiem var variēt pēc sirds patikas, jo zupas pamata garšu veidos pagatavotā pasta.