Parasti mīdijas ir ierasts ēst, vārītas kādā gardā mērcē. Un nenoliedzami tā pagatavotas, tās ir ļoti garšīgas. Bet šo “zemnieku austeru” veidu man iemācīja mana draudzene Inga, no bloga irtāvērts.lv.
Šādi pagatavotas tās garšo teju ikvienam, pat tiem, kam mīdijas un jūras veltes nu tā so so.
sastāvdaļas
1 kg svaigu vai saldētu mīdiju (ar vākiem)
500 ml sausa baltvīna
200 ml saldā krējuma
4 daiviņas ķiploku
2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu
4 zariņi timiāna
½ tējkarotes sāls
2 citroni
100 g rīvmaizes
40 g sviesta
eļļa apcepšanai
pagatavošana
- Palielā katlā nelielā eļļas daudzumā apcep 3 ķiploka daiviņas un citrona šķēlīti. Pievieno vīnu, ļauj uzvārīties un izgarot alkoholam. Pievieno sāli, timiāna zariņus un saldo krējumu.
- Uzkarsētajā šķidrumā ber mīdijas un vāra 5–7 minūtes, līdz tās atvērušās.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Kamēr tā sakarst, sagatavo mīdiju “pildījumu” – sajauc kopā rīvmaizi, sakapātus pētersīļus, sviestu, sarīvētu 1 ķiploka daiviņu un citronu miziņas.
- Mīdiju čaulas pārlauž uz pusēm, atstājot tikai to, kurā piestiprinājusies moluska ēdamā daļa. Katru mīdiju liek uz cepamās pannas un pārklāj ar nelielu daudzumu rīvmaizes masas.
- Cep cepeškrāsnī, līdz sviests izkusis un pārklājis mīdiju. Tās būs 4–5 minūtes.
- Pasniedz karstas kopā ar citronkartupeļiem.

Uuun! Mans atklājums gatavojot šīs mīdijas jau vairākkārt. Ir konkrēti šīs zilās mīdijas. Parasti tās var iegādāties Stockmann, bet esmu redzējusi arī Rimi veikalos.