Minestrone ir klasiska itāļu zupa. Tās sastāvs var variēt no dārzeņiem, kas tobrīd ir sezonā. Es parasti gatavoju to veģetāru, un tās smarža man atgādina par pavasara tuvošanos. Jāatzīst, ka tā ir gana diētiska, bet tajā pašā laikā sildoša un rada sāta sajūtu. Pēc izvēles tai var pievienot smalkas nūdeles vai rīsus. Nesen atklāju, ka šī zupa garšo lieliski kopā ar vārītām paipalu oliņām.
šeit sanāks diezgan paliela porcija, vismaz 8 cilvēkiem vai 2 dienām.
sastāvdaļas
2 selerijas kāti
1 puravs
1 burkāns
1 paprika
1 cukīni
3 tomāti vai viena mazā bundža sagrieztu konservētu tomātu (400 ml)
300 g saldētu zaļo pākšu pupiņu
100 g saldētu zaļo zirnīšu
1 ēdamkarote olīveļļas
2 lauru lapas
2 zariņi timiāna
1 tējkarote sāls
10 paipalu oliņas pasniegšanai (var arī bez)
divas saujas smalku makaronu
maize pasniegšanai
pagatavošana
- Katliņā uzkarsētā eļļā apcep lauru lapas, timiāna zariņus un smalki sagrieztus selerijas kātus. Pārber ar sāli, pievieno mazliet ūdens un turpina sautēt ~ 15 minūtes, kamēr griež pārējās sastāvdaļas.
- Burkānu nomizo un sagriež smalkās strēmelītēs, papriku sagriež smalkos kubiņos. Abus pievieno katla saturam, pielej vēl ūdeni, lai visi dārzeņi būtu nosegti ar krietnu rezervi, un turpina sautēt vēl 15 minūtes.
- Pievieno makaronus un turpina vārīt.
- Tomātus sagriež smalkos kubiņos, tāpat sagriež cukīni un kopā ar saldētajām pupiņām un zaļajiem zirnīšiem pievieno katlā, karsē vēl 7 minūtes, līdz zupa ir gatava. Pasniedz to ar vārītām, uz pusēm pārgrieztām paipalu oliņām un maizīti.
