Šī ir neparasta recepte šajā blogā, šī ir neierasta recepte man. Jo man riebjas sīpoli. Nav neviens dārzenis, kas man negaršotu tik ļoti kā sīpoli. Bet šī recepte ir iemantojusi daudzu sirdis un tai obligāti šeit ir jābūt. To ēd pat tādi sīpolu nīdēji kā es. Savu slavas brīdi, šis pīrāgs piedzīvoja, kad sadarbībā ar Reini Traidās uztaisījām “Cep, kamēr mīksts” videorecepti. Ielikšu to zemāk.
Šīs receptes atslēga ir sīpolu karamelizēšana. Tā sīpolus padara ēdamus tiem, kas tos necieš un ļoti baudāmus tiem, kam sīpoli arī tāpat garšo. Kopā ar olīveļļas rūgtumu un medus saldajām notīm, tie garšo vienkārši izcili. Tiešām.

sastāvdaļas

4 kārtainās mīklas plāksnes

5 vidēja lieluma sarkanie sīpoli

400g šampinjonu, bet der arī citas sēnes

2 ēdamkarotes medus

sula no 1 apelsīna (var arī citronu)

3 ēdamkarotes balzāmetiķa

pāris zariņi vai 1 tējkarote timiāna (ja nav, var iztikt, bet ar timiānu būs aromātiskāk)

100g cietā tipa siera

 

pagatavošana

  1.  Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un tad sagriež smalkās pusripiņās. Ietauko un sakarsē pannu, kurā apcep sīpolus, līdz tie sāk palikt mīksti. Pievieno arī timiānu. Pievieno apelsīnu sulu un ļauj izsautēties liekajam šķidrumam. Pievieno medu un balzāmetiķi. Pasautē, līdz sīpoli iegūst mīkstu konsistenci un tumšu krāsu.
  2. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai. Tortes veidnē liek atsaldētas kārtainās mīklas plāksnes tā, lai to malas nedaudz pārklajas un izveidojas tāds kā groziņš. Mīklu ar dakšu sadursta un liek krāsnī cepties aptuveni 15 minūtes, līdz mīkla viegli zeltaina.
  3. Kamēr cepas pīrāga pamatne, sagriež un apcep sēnes. Arī šeit var pievienot nedaudz timiāna, ja vēlas.
  4. Kad pīrāga pamatne ir izcepusies un viegli zeltaina, to izņem no krāsns un apber ar pusi sarīvētā siera. Tam pāri kārto karamelizētos sīpolus un saceptās sēnes. Liek atpakaļ krāsnī un cep vēl 10-15 minūtes, līdz pamatnes maliņas ir viegli brūnas.
  5. Pirms pasniegšanas viegli pārber ar atlikušo rīvēto cieto sieru.