Līdz šim man likās, ja nu ir kāds pilnīgi nejēdzīgs un garantēti negaršīgs ēdiens, tas ir kēkss. Sausa, salda maizīte. Kurš tādu vispār grib.
Bet tad es Francijā nogaršoju tiešām garšīgu, sulīgu un super aromātisku citronu kēksu un kopš tās dienas ik pa laikam iedomājos par to un nolēmu kaut ko līdzīgu izcept. Galvenais elements, lai tas sanāktu sulīgs un garšīgs, ir skābais krējums vai grieķu jogurts.
Vakar beidzot saņēmos to izcept un sapratu, ka obligāti ir jāpieraksta recepte, lai nepazūd.

sastāvdaļas
110g kviešu milti
110g auzu milti (bet domāju sanāks labi arī tad, ja būs tikai kviešu milti)
2 tējkarotes cepamais pulveris
2 citronu miziņas
3 olas (ar ko aizstāt vēl nezinu, kad uzzināšu, padalīšos)
180g jeb aptuveni viena krūze skābais krējums vai jogurts, domāju var arī vegānisku
80g kausēts brūnināts sviests
120g cukura ( ja bail, var mazāk)
pēc izvēles:
lavandas
*tā kā man mājās bija ēdamie lavandas ziediņi, savārīju no tiem sīrupu un pievienoju cukura vietā, lai ir papildus aromāts, bet bez tā var iztikt.
Sīrupa pagatavošana ļoti vienkārša 100g cukura karsē ar 100ml ūdens, līdz viss savārījies viendabīgā sīrupainā masā. Es cukuram un ūdenim pievienoju šķipsniņu lavandas un pēc vārīšanās beigām izkāsu tās caur sietiņu.
pagatavošana
- Bļodā sakuļ olas ar cukuru un pievieno jogurtu vai krējumu. Pievieno smalki sarīvētas citrona miziņas un sīrupu, ja tāds pagatavots. Ja sīrups nav, tad vienkārši pievieno cukuru ap 100-120g.
- Katliņā uz nelielas uguns liek sviestu un lēnām to kausē un brūnina. Sviests ir gatavs, kad iegūta šķidra, dzidra un zeltaina masa un jūtams karameles aromāts. Tas prasīs kādas 5-7 minūtes. Galvenais nekarsēt ar pārāk lielu liesmu, jo tad sviests piedegs un nebūs garšīgs. Šis solis dod kēksam ļoti garšīgu aromātu.Ja ir slinkums pinķerēties, šo soli var aizstāt ar vienkārši eļļu, bet es iesaku tomēr sviestu, būs garšīgāk.
- Bļodas saturam pamazām pievieno abu veidu miltus un cepamo pulveri un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Tajā iemaisa arī pagatavoto sviestu.
- Tas gandrīz arī viss! Atliek tik ieliet mīklu kēksa formā un cept 18o grādos 50 minūtes. Gatavu iesaku uzreiz izņemt no formas un vismaz 10 minūtes “atpūtināt”, lai veidojas kraukšķīga garoziņa.
